Split-/delleasing

Splitleasing eller Dele-leasing.

Da markedet for leasing er i fremgang, stiger efterspørgslen på de forskellige muligheder der findes, også.

Dele- eller splitleasing er blandt andet en af de muligheder man har. Vi vil fremadrettet bruge betegnelsen splitleasing.

 

Splitleasing - kort fortalt

Splitleasing er en leasingform som henvender sig til virksomheder og disses ansatte.

Med splitleasing deler man nemlig leasingaftalen op i to dele, efter den fordeling som bilen bruges, i forhold til erhverv og privatbrug.

Det betyder at hvis bilen bruges til 75% erhverv og 25% privat, så vil alle udgifter deles på virksomheden og medarbejderen, ud fra denne fordeling.

Den helt store fordel ved splitleasing er, at man som virksomhed kun betaler for den del af bilens brug som er forbundet med erhverv, i forhold til en alm. firmabil.

For medarbejderen er fordelen at man slipper for beskatning af fri bil. Hvilket gør at man slipper for høj beskatning, af evt. bonus eller lønforhøjelse. 

 

Oftest stillede spørgsmål 

I det følgende forsøger vi at give svarene på de oftest stillede spørgsmål. 

Hvad er Splitleasing?

Splitleasing er en laesingform hvor man deler leasingkontrakten op i 2. Oftest deles kontrakten mellem en virksomhed og en medarbejder. 

Hvad er fordelene?

For virksomheden er den store fordel, at man kun har udgifter på bilen når den bliver brugt til kørsels, som er erhvervsralateret. Dermed slipper virksomheden for at betale for ferieture og anden privatkørsel.

For medarbejderen er den helt store fordel, at man ikke bliver beskattet af værdien af fri bil. Det bliver derfor muligt at få nogle mere eksklusive biler, uden at det påvirker ens bruttoindkosmt. 

Hvad er ulemperne? 

En af de ting man skal være opmærksom på ved splitleasing, er at man skal have et forholdvis højt erhvervsbehov, forstået således at en fordeling på 50/50 eller derunder, ikke vil kunne betale sig. 

Bilens beskatningsgrundlag skal også have en vis størrelse, før splitleasing kan betale sig.

Det vil sige at man slipper for beskatning af fri bil?

Det blev lovbestemt i 2001, at hvis en virksomhed og dens medarbejder leaser en bil sammen og deler udgifterne, så skal der ikke ske beskatning af fri bil, da leasingkontrakten indgåes af begge parter.

Hvem betaler udgifterne og hvad betales der for:

Man deler faktisk alle udgifter, dvs. både de som måtte komme i kontraktperioden; såsom service, brændstof, påfyldning af andre væske, pærer osv, samt deler man udbetalingen og ydelsen, som jo dækker finansering, afskrivning og forrentning af bilen.

Alle disse udgifter deles ud fra den aftalte fordeling, eksempelvis 75/25, udgifterne deles dog op hver måndene og leasingselskabet adminsterer dette.

Hvad hvis bilen skulle gå i stykker?

Skulle man være så uheldig at bilen uventet skal på værksted, forgår det på samme måde som hvis man selv ejede bilen, men da man jo skal dele alle udgifterne på bilen, skal værkstedsregningen sendes til leasingselskabet som vil fordele regningen, virksomheden og medarbejderen, imellem.

Hvor lang en periode kan man lave?

Det er muligt at lave en splitleasingaftale på samme periode, som andre leasingformer - dog er de fleste splitleasingaftaler på en periode af 12 eller 24 mdr. Disse kan forlænges hvis ønsket, evt. forlængelse skal der foreligge aftale om, mindst 14 dage før udløb.

Hvad sker der når kontrakten udløber?

Virksomheden skal som ved andre leasingformer, henvise en tjerdepart som køber af køretøjet til den aftalte restværdi. Der kan også laves aftale med os om evt. leasing af andet køretøj. 

Kan man købe køretøjet og indbetale afgiften?

Ja det er muligt at indbetale fuld afgift på bilen og selv købe køretøjet, dette er dog ikke altid en fordel, da markedsprisen ofte er lavere end restværdien og dermed bliver køretøjet dyrere, end tilsvarende biler til salg.